Syros
Skrevet af admin d. 24. februar 2008 11:30

Der er stadig en del industri på øen og deErmoúpolin virker rig og velorganiseret. Befolkningen er ½ græsk ortodokse og ½ romersk katolske, hvilket de sikkert ser som en fordel, for så er der nogle flere festdage.
Den sydlige del af øen er tæt befolket. Her er der gode veje, der er grønt og frugtbart og der er mange bugte med fine strande. Den nordlige del er mere bjergrig og meget smuk. Her er der ingen ordentlige veje, men man kan gå nogle gode ture.
Der er gode forbindelser til alle de andre øer, for Sýros er præfektur for  Kykladeøerne, så borgere fra de andre øer er nødt til at rejse hertil når de skal ordne sager med de offentlige myndigheder.
Her kommer ikke mange udenlandske turister, men alligevel er der muligheder nok for at leje værelser overalt på den sydlige del af øen, men det bedste sted at bo er nok i hovedbyen Ermoúpoli. Når du kommer sejlende hertil, så husk at have kameraet parat for der er en utroligt flot indsejling til øen, hvor man ser Ano S
Facts.
Sýros er 84 km2 stor og har 24.000 indbyggere. Hovedby er Ermoúpoli som også er færgehavn. Herfra går både til Piræus, 4½ t. Rafína, andre Kykladeøer, Kreta, Ikaría, Sámos og Fourní.
Sejltider til andre øer: Tínos 40 min. Mýkonos 1 ½ t. Páros 1 ½ t. Andros 2 t. Náxos 3 t.
Der går flyvebåde til Rafína og nærliggende øer.
Gode busforbindelser til de fleste byer.

Ermoúpoli. 16.000 indbyggere.
udsigt over ErmoupoliEfter vores mening er det en af de bedste byer i Grækenland. Tilpas størrelse, gode tavernaer og forretninger, masser af liv og der er nok at få tiden til at gå med. Og så er den ikke så turistet. 
Der er en lang travl havnefront med store velbevarede neoklassiske huse og masser af caféer og tavernaer. På den nordlige mole som engang var den lille ø Nisaki, står en statue af admiral Kanaris, en af heltene fra frihedskrigen. Her er også toldmyndighederne, pakhuse og turist information. Ud for havnen er den lille ø Didyma med et fyrtårn fra 1834. Det er Grækenlands første fyrtårn.  
I den sydlige ende af havnen er Neorion værftet og efter det kan man se ruinerne af de gamle garverier. Herfra kan man få et flot billede af byen. Nær ved, på G. Papandreou 5 er det nye industrimuseum.
Busholdepladsen er der, hvor de store både lægger til.

Rådhuset på platía MiaoúlisBag havnen er Odós Protopapadaki med masser af forretninger og byens centrum, Platía Miaoúli, som er opkaldt efter en af admiralerne fra frihedskrigen. Der står en statue af ham på pladsen. Det er en hyggelig marmorbelagt plads med flotte gamle huse, palmer, caféer og tavernaer. Om aftenen er her volta, og hver week-end er der koncert. Det er også her folk samles påske fredag om aftenen for at se alle de optog, der kommer ned på pladsen. Det er værd at opleve. Og for at alle kan se, hvad der foregår, er der sat en storskærm op.  
På pladsen er også byens rådhus som er fra 1876, et kulturcenter i en bygning af marmor fra 1863, et lille arkæologisk museum. 
Bag rådhuset er platía Vardaka. Her ligger Apóllon teatret fra 1862. Det er en tro kopi i miniature af La Scala i Milano.

udsigt fra Vapória kvarteretGår man videre, højre om teatret, kommer man til den meget store og flotte Ayios Nikólaos den riges kirke, hvor der står et monument for den ukendte soldat foran. Kirkens tilnavn fik den pga. de store tilskud som skibsrederne gav, da kirken skulle bygges i 1848. Herefter kommer man så ind i Vapória kvarteret hvor skibsrederne i det 19 årh. byggede deres store 3 etagers villaer.
Vi fandt et fint værelse med rigtig flot udsigt over vandet i Vapória kvarteret. Sea Colors hedder stedet. Hvis du vil finde det, skal du gå ned ad trapperne bag Nikólaos kirken. Man kan ringe til Panayiotis Boudouris, der står for udlejningen tlf. 22820 83400. 

Højt oppe i byen er det ortodokse kvarter Vrondádo med den kønne Anástasia kirke fra 1845. Herfra er udsigt til Tínos og Mýkonos. Vrondádo er et arbejderkvarter med flere gode små tavernaer. Tavernaen Fiona er værd at anbefale.

45 min. gang mod nord ligger Ayios Dimítriou kirken. Det er et udsigtspunkt herude, og så er der en tradition med at kirken ringer med klokkerne hvis et skib tuder når det sejler forbi.

En anden god tur at gå er op til Ano Sýros.  Gå ad Omírou forbi katolske og ortodokse kirkegårde med store marmormausoleer, og Fragogefiro, en bro med 3 buer. Kirkegårdene er et besøg værd. Det tager ca. 1 time at gå derop, men man kan dog forkorte vejen en del, ved efter et stykke vej at gå ind på trappegaden Andréa Kárga.

Ano Sýros.
buste af Vamvakáris på platiaen i Ano SýrosLigger over Ermoúpoli. Det er en overvejende katolsk by, bygget i det 8. årh. på skråningen af Tzortzis højen. Den har beholdt sin middelalderlige karakter med smalle snoede gader med buegange, forbundet af trapper.
Kommer man fra hovedvejen går man gennem "Kamara", ind til Apano Hóra og byens centrum, hovedgaden Piatsa. Her er rådhuset, kulturcenter, museum for rembettika musikeren Vamvakaris, tavernaer og forretninger med bl.a. kunsthåndværk. Her er også den ene af byens 2 ortodokse kirker Ayía Triáda. Den har 2 altre. Et for de ortodokse, og et for katolikkerne. Den anden ortodokse kirke, Ayios Nikólaos ton Romeon som ligger lidt højere oppe, er øens ældste ortodokse kirke fra omkr. det 15. årh. Disse 2 kirker er fra før indbyggerne blev omvendt til katolicismen.

Yióryios kirken i Ano SýrosMan kan også følge vejen videre op til det øverste af byen og komme ind ved den katolske domkirke Ayios Yióryios. Det er en af øens ældste kirker. Den blev bygget omkr. år 1200, men blev ødelagt af Tyrkerne i 1617. I 1834 blev den genopbygget. Der er fin udsigt herfra til Mýkonos, Tínos og Páros. Lige uden for porten er ruinen af en vindmølle og Kioura kirken fra 1686. Foran kirken er et lille torv med en statue af filosoffen Pherekydes. Her er også god udsigt.

Lidt fra Yióryios kirken ligger et Jesuiter kloster som er grundlagt i 1744 af Louis den 15. og lidt under det ligger kapuciner klostret St. Jean fra 1535 grundlagt af Louis d. 13. Klostret blev i gammel tid brugt som mødested af øens ældste.

Hvis man kører vest om byen kommer man til en 3. indgang, Portara. Den er fra det 13. årh. Herfra kommer man ind i Skali distriktet hvor musikeren Vamvakaris blev født. På en lille plads med udsigt over byen og vandet står en buste af ham. Vamvakaris kaldes for rembetika musikkens fader. I nærheden er den gamle taverna Lilis, hvorfra der er fin udsigt ud over byen og vandet. Ejeren af tavernaen hedder Lilis og han har skrevet en bog om Vamvakaris. Under tavernaen - lige henne om hjørnet og ned - er der en gammel café, hvor Vamvakaris har spillet. Her er der flere gamle ting, billeder og musikinstrumenter til minde om Vamvakaris.  

Den nordlige del af øen er bjergrig og der bor ikke mange her. Her er meget smukt og man kan gå nogle fine ture her. Vi havde en fin tur på knallerter heroppe.

kløften med Thanássis kirkenLige efter vi var kommet forbi Ano Sýros kørte vi langs med en kløft hvor der i bunden er en A. Thanassis kirke. Der er en fantastisk udsigt gennem kløften og ud overErmoúpoli.

Lidt efter man er kommet forbi kløften går en vej til højre til Richopos og Pherekydes grotten. Videre mod nord er der nogle arkæologiske udgravninger i Chalandrianí og Kastrí. Den så vi dog ikke for vores endemål var Grammata bugten helt oppe på nordspidsen. Bugten har været brugt af søfolk til at komme i læ, når det var hårdt vejr, og på nogle af klipperne har de indridset deres tak til guderne. Vi måtte stille knallerterne og gå 1 time det sidste stykke vej, og vi havde en rigtig flot tur.

Den sydlige del af øen er nemmere at komme rundt på. Der er gode veje og en flot natur. I næsten alle byerne er store flotte huse, bygget af rige folk i gamle dage. Især i Posidonía/Dellagrázzia nede på sydkysten.

Kíni som ligger vest for Ermoúpoli er en hyggelig fiskerby med et par gode tavernaer og en strand. En sti fører fra stranden over klipperne hen til Delfinbugten med Lotos stranden. En god tur.

stranden i GalissásGalissás er øens feriecenter. Her er strand og en lille havn. Ude ved havnen ligger der en lille knold, og oppe på toppen er der en kirke fra 1807. På den anden side af knolden kan man gå ned til resterne af det gamle Galissas og her er der en strand, der bruges af naturister. 
Videre fra Galissas kommer man til Fínikas som ligger inde i en stor bugt med flere strande og masser af tavernaer. Her er havn, hvor der kommer en del sejlere. Der satte vi os på en taverna nede ved havnen og fik de største rejer vi nogensinde har set.

Lidt fra Posidonía er der gode strande i Agathopés og Komitó, og nogle knap så gode videre langs sydkysten.

Vári ligger inde i en køn bugt med en lille strand. Her ville vi gerne have boet, men i april måned var der desværre intet åbnet endnu.

Faneromeni klostret ligger lidt nord for Vári. Her blev den første store katolske kirke bygget i 1890. Tæt ved den er et lille kapel fra det 14. årh. Klosterkirken er ikke så flot som de ortodokse kirker, men fra klostret er fin udsigt over Ermoúpoli og hele syd og østkysten

Kilde;http://hjem.get2net.dk/ela-ela/